Mitől olyan különlegesek a Steinway zongorák?

jún 29, 2023 | A zongorák világa

A Steinway zongora világhíres és minden zenész által vágyott hangszer. A zongorák zongorája, aminek a legdrágább darabjait szigorúan, hét lakat alatt őrzik.

A Steinway zongora Heinrich Engelhard Steinweg nevéhez kötődik, aki 1853-ban megalapította New Yorkban a Steinway & Sons zongoramárka gyárát. A filozófiája nem más volt, mint:  „A lehető legjobb zongorát gyártani”. A gyártás jelenleg Amerikában és Németországban működik, ellátva így az egész világot fantasztikus hangszerekkel.

A zongorák királya lenne a Steinway?

Mitől olyan különleges ez a zongora? Egyszerűen azért, mert a hangszerek között magas szinten helyezkedik el. Minden egyes zongora kiemelkedő hangterjedelemmel rendelkezik, csodás hangzása és egyedülálló kifejezőereje minden zenész álma.

Egy ilyen hangszerrel könnyedén el lehet kápráztatni a hangversenytermek közönségét. A profi zongoristák szinte mindegyike Steinway hangszeren játszik, azért, mert ki tudja teljesíteni vele a művészetét. A zongora egy ragyogó hidat képez előadó és a műkedvelő közönség között. Aki eredeti Steinway-en mutatja meg tehetségét, az szinte sikerre van ítélve.

Értékes hangszerről van szó, aminek a legjobban sikerült darabjait egy biztonságos new yorki teremben őrzik, ahová csak pár embernek van bejárása. A komoly érdeklődők, művészek kísérettel bejuthatnak, sőt ki is próbálhatják az őket érdeklő hangszert, mielőtt megvásárolják azt. Ameddig ezeket a hangszereket meg nem vásárolja valaki, addig sem eshet semmi bántódásuk.

A Steinway hangszerek egytől-egyig a legjobb faanyagokból készülnek, nagy részt kézzel. Nem túlzás valódi műremeknek hívni egy kész hangszert, ami külsőben és teljesítményben is kiemelkedőnek számít. Egyes, egyedi darabok több száz millió forintnak megfelelő összegért is gazdára találhatnak.

Érdekesség, hogy a The Beatles tagja, John Lennon is egy eredeti Steinwayt ajándékozott szerelmének, Yoko Ononak, 1971-ben.

A zongoragyár is halad a korral, mert a klasszikus modellek mellett digitális és hibrid hangszereket is terveznek és gyártanak, amiknek a népszerűsége egyre nő.