Mik azok a zongora tartozékok?

dec 20, 2023 | A zongorák világa

A zongora népszerű hangszer, ami a hangja mellett kinézete miatt is kedvelt. A zongorának minden lakásban díszhely jut, ahol kiemelt teret kap.

A zongora nem bútor és nem is dekorációs elem

A feketén csillogó vagy éppen hófehéren ragyogó zongora már önmagában is felkelti a figyelmet. Az egyik oka a hangszer feltűnőségének a mérete. A zongorát nem lehet tokban tartani, mint a hegedűt vagy a fuvolát, mert akkora, mint egy kisebb asztal.

A hangszert természetesen nem szabad úgy kezelni, mint egy önálló lakberendezési tárgyat, hanem elsősorban hangszerként kell rá tekinteni. Ennek fényében alaposan meg kell tervezni, hogy hol kapja meg a végleges helyét a zongora. A helykiválasztás még nem minden, ugyanis a különféle zongora kiegészítők beszerzésével és használatával is meg lehet őrizni az eredeti állapotát.

A zongora tartozékok szerepe

Mik a legfontosabb zongora tartozékok? Minden zongorista és zongora tulajdonos jól ismeri a védőtakarót. A zongoratest letakarásával a fa védve van a portól, karcolásoktól és a nedvességtől.

A párásító a zongora fa anyagának kiszáradását előzi meg, amire télen, a fűtési szezonban van szükség.  A szoba fűtött levegőjében állni hagyott zongora fája ugyanis könnyen elveszítheti eredeti állapotát. A készülék akkor ideális, ha képes a 45 – 55 százalékos páratartalmat fenntartani.

A zongora lábaira görgők szerelhetők, amiknek a segítségével mozgatható a hangszer. A lábak alátétet is kaphatnak. Mindkét kiegészítő védi a zongorát és a padlót is.

A hangszer védelme mellett a játékot segítő tartozékok is léteznek. A pedáladapter kezdőknek, gyerekeknek segít a pedálkezelésben. A kottamegvilágítás vagy a gyertyatartó fényt és hangulatot is teremt a játékhoz. A metronóm a stabil ritmust adja meg a darabok eljátszásához.

Egy zongora érzékeny hangszer, ami törődés nélkül elveszti a hangját, a külseje megkopik. Minden hangszernek szüksége van szakszerű karbantartásra, tisztításra, hangolásra. Bízza a zongorája gondozását mindig ugyanazokra a szakemberekre, hívjon minket bizalommal!