A zongora hangolás a hangszer értékét és állapotát őrzi meg

febr 20, 2024 | Zongorahangolás

A zongora hangolás nélkül a hangszer elveszti eredeti hangját, romlik az állapota és az élettartama is lerövidülhet.

A zongora érzékeny hangszer, ami sok-sok alkatrész finomhangolt működésének köszönhetően tud értő kezek alatt gyönyörűen megszólalni. A zongora több fajta anyagból áll. Nagyobb részt fa, de van benne még ezen kívül filc, fém és bőr, valamit papír is. A zongora alkotóelemeire hatással van a hőmérséklet változása és a levegő páratartalma is.

A zongorahangoló feladata az, hogy a hangszer tulajdonosának, használójának segítsen megőrizni a zongora eredeti állapotát. A hangolás tehát a karbantartás része és a hangszer életének meghosszabbítását segíti, ezzel pedig az értékét is meg lehet őrizni.

Milyen gyakran kell hangolni?

A hangolásra egyszer vagy kétszer is szükség lehet egy éven belül. A hangolások számát az befolyásolja, hogy mennyit játszanak a zongorán, milyen környezetben tartják. A fűtési szezon előtt például indokolt beiktatni egy karbantartást.

Mi történik a hangolás közben?

A szakember minden látogatás alkalmával szemügyre veszi a zongora alkotóelemeit és igazít a hangszer részeinek elmozdulásain. A teljes zongorahangolásra körülbelül másfél órát kell szánni. A zongorahúrok feszességén múlik az egyes hangok magassága, tisztasága. A szakember ismeri a húrok teherbírását és a hangolóeszközöket ennek megfelelően tudja használni, a zongora mechanikáját visszaállítani.

A hangolókulcs önmagában még nem képes tökéletes hangzást teremteni. A hangolás része a zongora belső alkatrészeinek megtisztítása is. A hangszer érzékenységéről tanúskodik az is, hogy a belül lerakódó pór képes rontani a zongora rezonanciáján. Az elhasználódott elemeket ki kell cserélni, illetve felújítani, hogy megmaradjon a hangszer eredeti hangzása.

Ha a zongora hangja észrevehetően megváltozik, már nem olyan csengő, tiszta, mint előtte, akkor lehet tudni, hogy eljött az ideje a hangolásnak. Érdemes szem előtt tartani, hogy egy több éve kihasználatlanul álló hangszerhez egyetlen hangolás nem elég.