Zongoravásárlás: tanácsok kezdőknek és haladóknak

márc 26, 2024 | Zongora adás-vétel

A zongoravásárlás minden kezdő, haladó és profi zenész számára egy fontos döntést jelent. Nem lehet csupán ár és nevek alapján dönteni. Ügyeljen néhány szempontra, mielőtt dönt!

Milyen kérdések merülnek fel a vásárlás előtt?

1. Először is érdemes eldönteni, hogy használt vagy új hangszerre szeretne a vásárló költeni. Az előbbi olcsóbb, egyben patinásabb, az utóbbinak pedig borsosabb az ára. A méret és a minőség az, ami felfelé viszi az árat.

Minden hangszer érték, amire ideális esetben hosszú távú befektetésként tekint a tulajdonosa. Azonban ügyelni kell arra, hogy a hangszer ne legyen rozoga, sérült vagy elavult mechanikával rendelkező hangszer.

2. A hangszert nem a külseje alapján választ valaki, de fontos a hangzás, a stílus, a teljesítmény és az is, hogy mire fogják használni a zongorát vagy éppen pianínót. Sokat elárul a minőségről az is, hogy hol készült a hangszer. Az orosz és ukrán gyártmányokat szinte sehol nem ajánlják. Milyen zongorákat érdemes keresni? Az angol, japán, osztrák, német vagy svéd hangszerek megbízhatóak hosszú távon is. Támpontot adhatnak az ismert és népszerű márkák is.

3. A kezdőknek természetesen nem érdemes drága versenyzongorába invesztálni. A sok szorgalmas gyakorláshoz bőven elegendő egy kisebb méretű és alacsonyabb árban kapható pianínó is. A profibbaknak az angol mechanikás, magasabb kategóriába tartozó pianínók bizonyulhatnak ideálisnak.

4. Az öreg zongora nem vén zongora, sokkal inkább patinás hangszer. Amennyiben nem új a hangszer, érdemes előnyben részesíteni a nem túl idős darabokat, azokból is az angol mechanikás, páncéltőkés modelleket. Az időtálló gyártmányok érik meg igazán, ezeket könnyű formában is tartani.

A vállalkozásunk olyan emberekből áll, akik a szívükön viselik a hangszerek sorsát és szívesen foglalkoznak a zongorákkal. A hangszereket javítjuk, felújítjuk, hangoljuk is, de ezen kívül zongora adás-vétellel is foglalkozunk. Szívesen segítünk minden leendő és gyakorló zongoristának megóvni régi hangszerét vagy újat beszerezni.