A zongora pedáljairól bővebben

jan 23, 2024 | A zongorák világa

Érdemes tisztában lenni a zongora pedálok szerepével is. Bizonyos típusoknál elengedhetetlen elemekről besszélünk, tudjon meg többet róluk!

A zongorák lenyűgöző hangszerek, amelyek kellemes hangzásukat főleg az átgondolt felépítésüknek köszönhetik. Ennek részeit képezhetik a pedálok is.

A két pedálos hangszerek a 19. századtól váltak elterjedtebbé, a drágább zongoráknál pedig három pedállal lehet találkozni. Vannak ötpedálosak is, amelyek már valóban a szakma csúcsának számítanak.

A három pedálos típusoknál a következőképpen alakulnak az elemek funkciói:

Bal oldalt található a pianopedál, más néven tolópedál. Középen van a prolongációs pedál vagyis hanghosszabító pedál. Jobb oldalt foglal helyet a fortepedál, tehát a nagypedál.

A két pedálos zongoráknál a középső prolongációs pedál nem található meg. A leglényegesebb funkciót a jobb oldali, vagyis a fortepedál tölti be. Az elem a leütött hangokat zengeti, majd a keletkező rezonancián keresztül megerősíti azokat. Ettől válik a zongora hangja telté, kellemessé.

Kezdőknek nem szokták javasolni, hogy foglalkozzanak a pedálok használatával, sőt. Ezek az elemek egyáltalán nem tartoznak az alaptechnikához, inkább a tartalmi megközelítésben segíti a zeneművészeket.

Alapvetően nagy kihívást jelenthet egy tanulónak, hogy már rögtön az elején összehangolja a pedálok és a billentyűk használatát. Mindenképp kellő gyakorlatra van ehhez szükség, utána már a pedálok alkalmazása nem jelenthet gondot, a kéz és lábtechnika egy idő után automatikussá válhat.

A zongorák hangolásakor a pedál rendszer szabályozásával is muszáj foglalkozni, éppen ezért célszerű ezt a feladatot olyan szakemberre bízni, akinek ezzel kapcsolatban is van tapasztalata. Amennyiben ez nem történik meg, úgy a hangszer nem fog tudni tisztán, telten megszólalni, így pedig a zenemű is élvezhetetlenné válik.

Cégünk vállalja a profi hangolást vagy a zongorafelújítást, rugalmas, ügyfélközpontú szolgáltatás keretein belül. Ha bővebb információkra lenne szüksége, forduljon hozzánk bizalommal a megadott elérhetőségeinken!