Milyen gyakran ajánlott zongorahangolást igénybe venni?

ápr 22, 2024 | Zongorahangolás

A zongorahangolás a hangszer karbantartásának egyik legfontosabb feladata. Az elhangolódott hangszernél nincs szomorúbb dolog, mert az elhanyagolásról árulkodik.

A zongora állapota és a hangja sem marad ugyanolyan éveken át. Hatással van rá a környezet, ahol a hangszert tárolják és használják, valamint az is, mennyit és hogyan játszanak rajta. A hőmérséklet, a pára, a használat is nyomot hagy a zongora hangján.

Hogyan lehetne csodás klasszikus műveket hűen vissza adni vagy éppen kortárs darabokat lejátszani egy hangszeren, ha a leütött billentyűkből fals hangok, hamis érzelmek bújnak elő? A zongora szakértője rendelkezik tudással, gyakorlattal és persze eszközökkel is a zongorahangoláshoz. Minden esetben az ő dolga a hangszer karbantartása.

Mikor kell a zongorahangoláshoz szakembert hívni?

Természetesen a fülünk, a hallás egy jó irányjelző, de nem biztos, hogy jó ötlet a végsőkig húzni az időt és a hamis hangok észlelhetőségét összekapcsolni a zongorahangoló felkeresésével. A szakemberek tanácsa szerint az ideális az, ha évi egyszer megtörténik a hangolás. Ez inkább azokra a hangszerekre vonatkozik, amiket nem professzionális szinten használnak, tehát hobbi hangszerek.

A verseny hangszerek, a zongoristák saját hangszerei ennél már gyakoribb törődést igényelnek, mert a zongorahúrok is gyakoribb használatnak vannak kitéve. Ez évi, legalább kétszeri hangolást jelent. A szakember egyenként beállítja a húrokat és azokat egymáshoz is hangolja, hogy tökéletes harmóniába kerüljenek egymással.

A hangszer behangolása mellett történik tisztítás is, mert a lerakódó szennyeződések is hatással vannak a megszülető hangok tisztaságára és szépségére. Több feladat vezet a tiszta hangok eléréséhez.

A zongorákkal évtizedes barátságot ápol a családi vállalkozásunk. Ismerjük, javítjuk, karbantartjuk ezeket a csodás hangszereket. Az eladó, felújított zongorákat minden érdeklődő figyelmébe ajánljuk, aki használt hangszert szeretne vásárolni. Szívesen nyújtunk tájékoztatást a weboldalunkon szereplő elérhetőségeink bármelyikén.