Hány billentyű van egy zongorán?

júl 26, 2023 | A zongorák világa

A zongora impozáns, fa felületét fekete-fehér színben pompázó billentyűsor töri meg. Vajon hány darab billentyűje van összesen egy zongorának?

Fekete és fehér billentyűk a zongorán

A zongora billentyűs hangszer, aminek a neve eredetileg nem a zongora, ugyanis azt magyarosították. Eredetileg a hangszer alkotóelemeiből kiindulva nevezték el, de a magyar nyelvújító, Barczafalvi Szabó Dávid, a hangja után adott nevet a hangszernek és keresztelte zongorára.

A zongora rokona a billentyűs hangszereknek, például az orgonának és a csembalónak. A zongora hangját a hangszerben kifeszített húrok megszólaltatása adja, amit a zongora billentyűk mozgatásával érnek el a zongoristák. A zongora is fejlődésen ment át az idők során, ennek köszönhetően, mai formájában a hangszernek 88 darab billentyűje van. A 88 billentyű között nem oszlanak el a fekete és a fehér billentyűk igazságosan, ugyanis a feketéből pontosan 36 darab van, míg a fehérből 52 darab díszíti a zongorát.

Kis zongora történelem

Ennyi billentyű korábban elég soknak számított, mert a csembalón csupán 60 darab billentyű fért el.  A 18. század elején Bartolomeo Cristofori fogott bele a csembaló fejlesztésébe, de a mai zongora megalkotására egészen az 1800-as évek végéig kellett várni. Az 1880-as évek vége felé a Steinway zongoragyárban készült el az első ilyen hangszer. Ennek köszönhetően a zongora elérte hangtartománya határait, hét teljes oktávban lehet játszani rajta. Akár lehetne több is, de az alsót és felső határt is ez a hangtartomány jelenti az emberi fül számára. Kivételek természetesen akadnak, hiszen a kísérletezés nem áll meg, így 102 húros hangszer is készült már.

Új vagy használt zongorák eladásával és vásárlásával is foglalkozunk, csakúgy, mint a hangszerek karbantartásával és javításával is. Minden hangszer kedvelőt szívesen látunk, amennyiben zongorával kapcsolatban van megbízása a számunkra. Lépjen kapcsolatba a családi cégünkkel, kérdezzen bátran zongora témában! Az elérhetőségeink bármelyikén várjuk megkeresését.