Az első zongora

aug 1, 2022 | A zongorák világa

A zongora 1800 körül vette át a hatalmat a billentyűs hangszerek körében. Sokáig a csembaló volt a legkedveltebb e zeneszerszámok közül, ám a művészek olyan munkaeszközre vágytak, amely érzékenyebb. Nem véletlenül nevezték kezdetekben a zongorát „lágyan és hangosan szóló csembalónak”. Ez a név utal arra, hogy a hangerő és a billentyűkre gyakorolt nyomás arányosan változik.

Ennek alapján alkotta meg Firenzében Bartolomeo Cristofori, olasz csembalókészítő az első zongorát 1709-ben. A lágy hangzású hatást úgy sikerült kiváltania, hogy a csembaló pengetőszerkezetét kicserélte, és olyan kalapácsokat tett a helyére, amelyek a húrokat igény szerint kisebb, valamint nagyobb erőkkel is képes volt megütni, így a hang erejét a leütés ereje befolyásolja.

Liszt Ferenc a következőképpen fogalmazott a zongoráról: „A zongorának köszönhetjük, hogy megismerkedhetünk olyan művekkel is, amelyek egyébként alig ismertek, vagy ismeretlenek maradnának, az előadásukhoz szükséges zenekar megszervezésének nehézségei miatt. Viszonya a zenekari muzsikához ugyanaz, mint a metszeté a festményhez: sokszorosítja és mindenki számára hozzáférhetővé teszi; ha színeit nem reprodukálja is, reprodukálja fényeit és árnyékait.”