A zongora karbantartása és megóvása

okt 24, 2023 | Zongora felújítás, zongora javítás

Minden zongora egyedülálló hangszer, aminek a megszólaltatása függ a zenész játékától és a hangoló munkájától is. Sokat számít, hogyan bánnak a hangszerrel.

A zongora érzékeny, gyönyörű és összetett szerkezet, megannyi gondosan megmunkált alkatrészből áll össze. Igényli a rendszeres törődést és a finom bánásmódot, különben rendkívül gyorsan  tönkremegy. Egy értékes zongoráért kár lenne, ezért még arra is kiemelt figyelmet kell fordítani, hogyan óvja a tulajdonos az apró karcolásoktól. A hangszer teste lakkozott fa, semmiképpen sem szabad a tetejét virágtartónak, polcnak használni, maximum puha anyaggal érdemes leteríteni, ami védi a fát.

Ügyelni kell a szállításra és a tárolásra is, bármikor visszafordíthatatlan sérülést szenvedhet a hangszer. A hely, ahol a zongora áll, két szempontból mérvadó: a fény és a páratartalom is hatással van a fából készült alkatrészekre. A 18-24 celsius fok és a 40-50% páratartalom számít ideálisnak, ennek megtartása a cél, különben a fa kiszárad, vetemedni kezd.

Milyen karbantartást kap a zongora?

A védelem mellett a karbantartás is része a zongora ápolásának. A zongorahangoló nemcsak a hangszer tiszta hangjának beállításáról gondoskodik, hanem a belsejének tisztításról is. Ezzel még nincsen vége a szakember feladatainak, mert korrigálnia kell a mechanikai elállítódásokat, cserélni a kopott alkatrészeket, de ha a hangszer állapota indokolja, akkor a zongora javítás és a zongora felújítás feladatai is ráhárulnak.

A javítás kiterjed a mechanikai részek cseréjére, a húrozat vagy a klaviatúra sérült, kopott elemeinek cseréjére, a pedálok rozsdamentesítése is.

A felújítás a zongora testének megszépítését jelenti, a kopások, horzsolások, foltok eltüntetése, a zongora testének fényezése ide tartozik. A kiváló kondíciójú zongora tiszta, használatra kész állapotban van és tökéletes beállításokat kapott.

Forduljon bizalommal hozzánk, a hangszert jól ismerő és szerető szakemberekből álló családi vállalkozásunkhoz! Szívesen a gondját viseljük az Ön zongorájának is, akár hosszú távon.