A szecesszió bútorai

aug 1, 2022 | Bútorok világa

A szecesszió, más néven art nouveau vagy jugendstil, az 1900-as években hódított teret és vált közkedveltté. A 19. század történelmi stílusaival szemben az új design rendkívülinek és formabontónak számított. A stílus fontos jellemzője, hogy elsősorban a szerkezettel és az anyagszerűséggel foglalkozik, jellemzőek a formabontó ornamentikák, önkényes vonalvezetések és a népies stílusjegyek.

Az alkotók szabadon használhatták képzeletüket és tehetségüket egy-egy bútordarab megalkotásánál, melyek műveltséget és kifinomult ízlést tükröznek. A magyar szecessziós bútortervezésre jellemző volt egy formarend, amely Lechner Ödön és Huszka József nevéhez köthető: a magyar népies úrhímzések mintavilágát vegyítették az ázsiai motívumokkal. A bútorok jellemzői többek között a növényi inda, bimbó, vésett tulipánok, hullámos vonalvezetésű székkarfák, szoborszerű plasztikák, intarziák, és fémberakások használata. A természet elemeinek stilizált megjelenése mellett igen erős hatást gyakorolt a magyar iparművészetre az osztrák szecesszió geometrikusabb látásmódja.

A legtöbb szecessziós bútor egyedi kézműves alkotás, amelyek ma is értéket képviselnek. Ha az Ön tulajdonában olyan berendezési tárgy van, amely felújításra szorul, hívjon minket és újjá varázsoljuk!