A barokk bútorai

aug 1, 2022 | Bútorok világa

A barokk stílus, a keresztény vallás propaganda művészeteként a 17. századtól a 18. század közepéig élte fénykorát. A korszak fontos jellemzője volt a gazdagság és luxus külsőségekben és környezetalakításban való megjelenése. A stíluskorszak bútorai is a fényűzést hivatottak reprezentálni.

Művészien kialakított fafaragásokkal gazdagon díszítettség, ívelt, légy csigavonalak, többszörösen megtört és erősen tagolt párkányzatokkal ellátott berendezési tárgyak jellemezték a tehetősebb réteg otthonát. A gyakran diófából készült barokk bútorok magas fényű lakkozása és polírozása szintén a gazdagságot hirdették. Többnyire az általános vonások keveredtek az adott területek sajátos díszítőmotívumaival és az uralkodóházak, nemesi családok ízlésével, attribútumaival. A lakberendezés jellemző között szerepelt a tágas terek zsúfoltsága, az ülőbútorok drága és minőségi textilekkel való kárpitozása, valamint baldachinok.

Ezek a drága és elegáns bútordarabok napjainkban különleges értéket képviselnek és fontos, hogy szép minőségben megőrizzük őket. Ha Önnek tulajdonában van olyan barokk bútordarab, amely restaurálást igényel, keressen meg minket bizalommal és segítünk az értékeket megőrizni!