Zongora a lakásban: mik az ideális körülmények?

aug 1, 2022 | A zongorák világa

zongora a lakásban nem csupán egy mutatós berendezési tárgy, hanem értékes hangszer, amivel törődni kell. Fogadja meg tanácsainkat a zongora elhelyezésével és tárolásával kapcsolatban!

zongora a lakásban egy igazán dekoratív hangszer, aminek van lakberendezési értéke is, ez vitathatatlan. Azonban első sorban egy értékes, klasszikus hangszerről van szó, ami gondos törődést igényel. Ha egy hangszerrel nem törődnek, nemcsak el fog hangolódni, hanem szépen lassan tönkre is megy, használhatatlanná válik. Mivel a zongora a lakásban viszonylag nagy helyet foglal és nem lehet hangszer tokba rakni, így más szabályok érvényesek a karbantartására, tárolására, mint mondjuk egy hegedű vagy egy klarinét esetében.

zongora a lakásban legyen állandó helyen, ezzel lehet ugyanis biztosítani azt, hogy a hangszer állapota ne változzon és meg lehessen őrizni az eredeti állapotát minél hosszabb ideig. Nem mindegy, hol jelöljük ki a zongora végleges helyét, ugyanis több tényezőt is mérlegelni kell. Ilyenek például a fényviszonyok. Ne helyezzük közvetlen napra, nagyon világos helyre a hangszert, mert a napfény kifakítja a hangszer fából készült testét. A huzatos helyet is kerüljük, mert ez is károsítja a zongora alkatrészeit. Tehát kerüljük az ablakok, ajtók, valamint a fűtőtestek közelségét is. A zongora a lakásban ne legyen se túl száraz, de pedig túl nedves levegőjű helyiségben. Ügyelni kell arra, hogy viszonylag állandó klímát tartsunk fenn a lakásban. Ez azt jelenti, hogy a megfelelő páratartalom mellett az ideális hőmérséklet megtartására is törekedni kell. A zongora alapanyagai számára az ideális a 15 foknál magasabb, de nem túl magas átlaghőmérséklet, 18 és 24 fok közötti. Az ingadozó hőmérséklet és páratartalom hatására a zongora anyaga megrepedezik, a mechanikája gyorsan tönkremegy.

A gondosan elhelyezett zongora a lakásban megőrzi hangját, hangolását, a fa anyag épségét, ezzel párhuzamosan hosszú élettartammal számolhatunk és kisebb költségekkel a javítást, karbantartást illetően.