Miből készül a zongorabillentyűk borítása?

jún 25, 2024 | A zongorák világa

A zongorák lenyűgöző hangszerek, amelyek csodálatos dallamukkal teljesen el tudják varázsolni az embereket. Rendkívül népszerűek, a 17. századtól kezdve lényeges részét képezik a zeneszerzésnek, minőségi szórakoztatásnak.

A zongorák a felépítésük szempontjából sem mindennapiak. Alapvetően gondos gyártás jellemző az esetükben, minden egyes részletüket a hangszerkészítők kézzel állítják elő.

A zongoragyártás nélkülözhetetlen alapanyagának számít a fa, különösen a mahagóni vagy juhar. A külső burkolathoz a fa kiváló megoldást kínál, a billentyűzethez viszont már inkább más alternatívákra van szükség.

Elefántcsont, a billentyűk egyik fő alapanyaga

Az elefántcsont szintén elengedhetetlen alapanyaga volt sokáig a zongoragyártásnak. Az anyagot a fehér billentyűk előállításához használták fel korábban. Azoknál a hangszereknél, ahol nem egyformán színeződnek el a billentyűk, ott az emberek biztosak lehetnek abban, hogy elefántcsontból készült elemekkel van dolguk.

A fekete billentyűk ébenfából kerülnek legyártásra. A válogatott alapanyagok sokat elárulnak arról, hogy a zongorák mennyire magas értéket képviselnek, azonban napjainkban már ezen a területen is változásokat lehet tapasztalni.

Miből készül ma a zongorabillentyűk borítása?

Az elefántcsont felhasználása sajnos az orvvadászatnak is kedvezett, ami pedig meglehetősen természetkárosító tevékenység. Többek között emiatt is változtattak a gyártók az alapanyagokon, így napjainkban fa és akrilnitril-butadién-sztirol (ABS) alapú műanyag felhasználásával bevont billentyűket állítanak elő.

Ez a két alapanyag tökéletesen megidézi az elefántcsontot, a különbség annyi, hogy ehhez nem kell ártatlan élőlényeket feláldozni.

A műanyagból készült billentyűk egyformán színeződnek el.

Csapatunk szívesen válaszol még kérdésekre a zongora készítéssel vagy felújítással kapcsolatban. Kellően ismerjük a területet, a korszerűsítés keretein belül új, igényesebb kinézetet kaphatnak a hangszerek, amik a munkálatok után tökéletesen használhatók is lesznek.

Vegye igénybe szolgáltatásunkat, ehhez keressen minket telefonon vagy e-mailen!