Mi a különbség zongorák és pianínók között?

aug 1, 2022 | A zongorák világa

Amikor arra adjuk a fejünket, hogy zongorát vásárolunk, és ez lesz az első billentyűs hangszerünk, érdemes elgondolkodni azon, hogy kezdésnek talán okosabb egy pianínót beszerezni. Nézzük meg, milyen különbségek vannak a pianínó és a zongora között?

A pianínó egy olasz szó, jelentése kis zongora. A zongorához viszonyítva a pianínónak kicsit más a felépítése. Alakja téglalap, méreteiben jóval kisebb a hagyományos zongorától. A húrok rövidebbek, és egymást keresztezik, ezzel szemben a zongora húrjai vízszintesek.

A pianínóval a zongorához képest jóval kisebb erejű hangot tudunk eredményezni. Ez azért van, mert minél hosszabb egy zongora, annál nagyobb és mélyebb hangot tudunk elérni vele, ugyanis a méret a húrok hosszához igazodik. Minél hosszabb a húr, annál mélyebb hangot szül. A rövidüléssel a hangok egyre magasabbak. Így egy komoly versenyzongora akár több mint két méteres is lehet.

Kezdőknek ajánlatos előbb a pianínó, hiszen egyrészt kisebb, másrészt egyszerűbb a kezelése. Ahogy komolyodik a tudásunk, úgy változhat a hangszer is.

További információért forduljon hozzánk bizalommal!