Bösendorfer zongora, egy legendás, bécsi hangszer

dec 27, 2022 | A zongorák világa

A legendás bécsi hangszerek hírnevét öregbíti a Bösendorfer zongora. Mit tudunk elmesélni erről a hangszerről, amit maga Liszt Ferenc is kedvelt?

A Bösendorfer zongora egyenesen Bécsből indult hódító útjára a hangszerek világában. Ignatz Bösendorfer volt az, aki megalapította a gyárát 1828-ban, hogy aztán világhírnévre tegyen szert egy olyan hangszer elkészítésével, ami kiemelkedett az addig készített bécsi hangszerek közül erőteljes, telt és hosszan rezgő dallamaival.

A zongora egyik eleme, a kiakasztótőke addig más alapanyagból készült, de a mester azt az anyagot kovácsoltvasra cserélte, aminek köszönhetően a hangolás is tartósabb lett az addigiaknál. A stabil hangolást az egyhúros húrozás is elősegíti. Ma a Bösendorfer zongorákat készítő gyárat már a Yamaha birtokolja.

A zongorakészítő célja az volt, hogy masszívabb hangszert alkosson, ami így képes a nagyobb hangerőre is. A zongora testét stabilabbra építette, a húrokat erősebbekre cserélte. A kitartó kísérletezés eredményeképpen megszületett a Bösendorfer zongora, ami a nagy magyar zeneszerző, Liszt Ferenc közismerten szenvedélyes játékának is kiválóan ellenállt, csodás dallamokat csalva elő a húrokból.

A Bösendorfer zongorát nem véletlenül nevezik Liszt-zongorának is, mert Liszt Ferenc onnantól kezdve, hogy játszott rajta, úgy érezte megtalálta az addig keresett, számára tökéletes hangszert és gyakran zongorázott rajta.  Ezt a zongorát nem csak Liszt kedvelte, a jelen nagy zongoraművészei közül is többen szívesen játszanak rajta koncertjeik alkalmával.

Egy hangszertörténeti szempontból kiemelkedő modellről van szó, amit a világ hírneves zenészei is méltatnak. Önnek is lehet ilyen zongorája, de szívesen fogadunk megvételre is eredeti Bösendorfer-eket. A zongora adás vétel a hangszerekkel foglalkozó családi cégünk két fő tevékenysége. Adjon el nekünk jó állapotú vagy felújításra szoruló hangszert vagy pedig vásároljon tőlünk zongorát újszerű, felújított állapotban, megfizethető vételáron! Várjuk szeretettel a zenekedvelőket, az amatőr és a profi zongoristákat is!