Biedermeier – avagy a bútorkultúra virágzása

aug 1, 2022 | Bútorok világa

A biedermeier stílus 1815-től kezdett virágozni és körülbelül 30 évig volt meghatározó szerepe. Azonban más, korábbi stílustól eltérően a biedermeier volt az első olyan stílus, amely elsősorban a bútorokra gyakorolt nagy hatást.

A biedermeier volt a szecesszió előfutára, mivel már ez a stílus is formabontónak és egyedinek hatott funkcionalista bútoraival. A letisztult, díszítésmentes megoldásokra törekedett és mindenképpen a praktikus bútorok megalkotása volt a cél. Szembement a barokkos túlkapásokkal, így létrehozva egy teljesen új bútor irányzatot, ami a mai lakáskultúránk alappillére.

A biedermeier stílus nem a királyi palotákban és főúri várakban vált kedveltté, hiszen ott még erősen élt a díszes empire, hanem leginkább a polgárok körében hódított teret. Ez a natúr fának, az egyszerű, kényelmes és praktikus bútordaraboknak volt köszönhető.

Ebben stílusban jelentősen díszítés híján a forma kap szerepet. Eltűnt a baldachin, a fiókok praktikusabbak lettek és kialakult a mai nappali, vagyis az ülőgarnitúra került a központba. Az ülőgarnitúrán és a zongorán kívül minden bútor a fal mellett kapott helyet.

Ha biedermeier bútor birtokában van és szeretné felújíttatni, keressen minket bizalommal!