Az antik bútorok restaurálásának késleltetése, avagy a szakszerű karbantartás

aug 1, 2022 | Bútorrestaurálás

A bútorok ápolásával, karbantartásával sokat tehetünk azért, hogy azok sokáig szépek maradjanak, és ne veszítsék el a fényüket, újszerű kondíciójukat. Az antik bútorok ápolásának is megvannak a maga fortélyai, de ügyelni kell arra, hogy – mivel ezek már patinás darabok – nem minden ápolószer és módszer működik náluk, ami az új bútoroknál igen! Ha szeretné, hogy az antik bútor restaurálását minél később kelljen beütemezni, fogadja meg a következő tanácsokat!

A nedves rongyot kerülje, mert kárt tesz a fényezésben, és még a lerakódott port is a fa pórusaiba dolgozza! A tollseprűt is kerülni kell, mert karcolhat, helyette puha, száraz törlőkendőt használjunk! Érdemes rendszeresen színtelen, viaszos pasztával polírozni a fa felületét, így megőrizhetjük az anyag csillogását és szépségét! A kárpittal ellátott bútorokat ecetes vízzel lehet időnként kikefélni, de a borotvakrém is hatásos házi praktika. Fontos a tárolás is, mert a koros darabok érzékenyek a fényre, a párára és a hőmérsékletváltozásra! A gondos ápolás része az antik bútorok ideális elhelyezése is!

Elmulasztott odafigyelni a fentiekre, és antik bútora felújításra, restaurálásra szorul? Keresse fel bútor restaurátor műhelyünket!