Az angol és a bécsi mechanikás zongora között van különbség?

aug 1, 2022 | A zongorák világa

A bécsi mechanikás zongora vagy angol mechanikás zongora a jobb? Erre a kérdésre most megpróbálunk röviden válaszolni!

A zongora olyan billentyűs hangszer, amiből több fajta is készül. Ez a hangszer nemcsak méretben, formában, hangzásban különbözik, de például a billentyűzete szempontjából is. Amikor egy zongorista vagy leendő zongorista hangszervásárlás előtt áll, akkor azt is fontolóra kell vennie, hogy milyen mechanikás zongorát fog majd használni játék, tanulás közben. A zongorákat két alapvető csoportba tudjuk sorolni a zongorabillentyűzet elkészítésének módja szerint. A bécsi mechanikás zongora és az angol mechanikás zongora a kétféle billentyűzetrendszer szerint válik külön.

bécsi mechanikás zongora a Cristofori-Silbermann-féléből, az angol mechanikás pedig a Stein-féle billentyűzetből áll. Az előbbire jellemző, hogy a kalapács a kalapácslécbe kerül, de a másik típusnál a kalapács a billentyűre kerül. Ebből következik, hogy a kétféle zongorabillentyűzet más módon épül fel, ez pedig kicsit eltérő hangzást eredményez.

A bécsi mechanikás zongora hangterjedelme egy kicsivel kisebb és a játék is nehézkesebb rajta. Ez abból fakad, hogy a billentyűt csak annak teljes felengedése után lehet újra leütni és vele együtt a hangot is újra megszólaltatni. Az angol mechanikás zongora billentyűzetén a játék könnyedebb, simább, de ki kell jelenteni, hogy nincsen kettő, teljesen egyforma hangszer.

Ha az árat nézzük, a bécsi mechanikás zongora kedvezőbb kategóriába tartozik, kevesebb alkatrészből áll ugyanis, így kezdőknek vagy otthoni használatra is ideális választás. Az angol mechanikás változat azonban használt állapotban, olcsóbban is megvásárolható, ha valaki nem szeretne lemondani róla.

Új vagy használt hangszert, angol vagy bécsi mechanikás zongorát keres? Forduljon bizalommal a vállalkozásunkhoz, ami többek között angol mechanikás zongorák eladásával is foglalkozik! Megtaláljuk Önnek azt a hangszert, ami méretben, árban és hangzásban is a legjobb választás! Kérjen tőlünk bővebb felvilágosítást, lépjen kapcsolatba velünk üzenetben vagy pedig telefonon!