Antik bútor felújítás: A szecesszió

aug 1, 2022 | Bútorok világa

A szecesszió, más nevein art nouveau vagy jugendstil az 1900-as évek meghatározó stílusirányzata. A szecesszió egyfajta ellenirányként jelent meg, lázadásként az addigi irányvonalak, stílusok elleni protestálásként. A szecesszió nem véletlen névválasztás, hiszen elszakadást jelent.

Stílusjegyei ennek megfelelően nyugtalan, féktelen, hullámzó formák, ornamentációs elemekkel gazdagon átszőtt mintáknak felelnek meg. Vissza a természethez felkiáltással megpróbálták annak új oldalát felfedezni, ennek eredményeként a bútorok, épületek valósággal virágba borultak. A bútortervezést a merész vonalvezetés jellemezte, a nagy képzelőerő, az ötletes megvalósítások. Jeles alkotói közé tartozott például a belga Hankar és Horta, a francia Gallé és Majorelle és még sokan mások. Magyar részről például a legendás bútoriparos Thék Endre és Rippl-Rónai József közös munkássága említhető meg.

Eredeti szecessziós bútorokkal rendelkezik, de már egy kis bútor restaurálás rájuk férne? Forduljon hozzánk bizalommal bútor felújításért, hogy szecessziós bútorai újra régi fényükben ragyoghassanak.