A zongorapedálok és működésük

máj 24, 2023 | A zongorák világa

A zongora megszólaltatásának eszközei a zongorapedálok. A zongoratanulásnak a pedálkezelés is a része, ami kapcsolódik a billentyűk használatához.

A  modern, komoly zongorákról már első ránézésre meg lehet állapítani, hogy összesen három darab zongorapedál alkotja a pedál készletüket. Ez nem volt mindig így, ugyanis a 19. század közepétől kezdve kettő pedálos hangszereket készítettek a mesterek. Előtte léteztek pedálok nélküli vagy háromnál több pedállal is rendelkező hangszerek. Ma a pianínók és az egyszerűbb zongorák kapnak csak kettő pedált.

Milyen pedálok találhatóak a zongorákon?

A pedálhasználat már haladó technikát jelent, nem tartozik az alapszintű ismeretek közé. A zongorázni tanulók csak később kezdenek megismerkedni a pedálok használatával.

Jobb és bal oldalon helyezkedik el egy-egy pedál.  A jobboldali a fortepedál, vagy damperpedál, illetve  nagypedál . Ennek az a feladata, hogy emelje meg a hangfogókat, így azok nem érnek hozzá a húrokhoz. A felszabadított húrokkal már sokkal gazdagabb, erőteljesebb hangzást lehet megszólaltatni és a hangokat is hosszabban lehet kitartani. Ez a pedál a legfontosabb az összes közül.

A bal oldalon található pedál neve a pianopedál vagy tolópedál. Ennek a pedálnak az a feladata, hogy a hangerőt redukálja.

A zongorától függ tehát, hogy kettő pedállal készült e vagy pedig van egy középső, harmadik pedálja is a hangszernek. Általában a Steinway zongorák, illetve a nagyobb méretű hangszerek kapnak plusz zongorapedált is. A középső zongorapedál a prolongációs pedál vagy hanghosszabbító pedál nevet kapta. A feladata abban merül ki, hogy a leütött hangot lehet vele kitartani hosszabban.

A zongorákat és pianínókat már úgy ismerjük, mint a tenyerünket. Több generációs, családi vállalkozásként több éve foglalkozunk ezekkel a hangszerekkel. Eladunk, vásárolunk, felújítunk, hangolunk, karbantartunk és ha arra van szükség, akkor javítunk is zongorákat. A szolgáltatásainkról, eladó zongoráinkról is tudunk további tájékoztatást nyújtani a honlapunkon szereplő elérhetőségeink bármelyikén.