A zongorahangolás és a hangszer megóvása

máj 21, 2024 | Zongorahangolás

A zongorahangolás minden hangszer tulajdonosának a kötelezettségei közé tartozik. A hangszer hangját is karban kell tartani, nem csak a külsejét.

Vannak olyan kötelezettségek, amiket egy zongora tulajdonosa maga is be tud tartani és olyan dolgok is, amiket csak egy szakember képes helyesen elvégezni. Nézzük, hogy mik ezek, a zongora karbantartással kapcsolatos feladatok.

Mit tehet a zongoráért egy tulajdonos?

A zongora igényesen kidolgozott, fából és egyéb anyagokból megkonstruált, masszív, egyben sérülékeny hangszer is. Az elhelyezése és a megóvása is a tulajdonos felelőssége.

A zongorát napfénynek, magas páratartalomnak és túl száraz levegőnek sem szabad kitenni. Nem kaphat helyet se fűtőtest, se ablak vagy bejárati ajtó közelében, de az erkély, terasz is kerülendő, ahogyan a klímaberendezés közelsége is. A hanyag tárolás a zongora küllemének megváltozásához, a hangszer idő előtti tönkremeneteléhez vezet.

Ügyelni kell arra, hogy a kisállatok, kisgyerekek nem mehetnek a zongora közelébe, de letakarással kell óvni a véletlen karcolásoktól, portól is. Ha szállításra kerül a sor, csak tapasztalt cégre szabad bízni a hangszert. A szállítás költözéskor vagy vásárláskor, illetve felújítás esetén is indokolt lehet.

Mit tehet a zongoráért a szakember?

A szakember a hangolásért felel, az alkatrészek beállításáért, a kisebb nagyobb felújítási munkákért. A belső tér tisztítása, a kopott filc cseréje, a mechanikai beállítások stb. mind az ő hatáskörébe tartoznak.

Egy zongora éveken át gyönyörű hangszerként lehet a lakás éke, ugyanakkor megszólaltatni is élmény, ha gondot fordítanak a karbantartására. A zongorával kapcsolatos feladatok nagy részével erre specializálódott szakember tudja elvégezni. A mi vállalkozásunk a zongorák köré épül, nemcsak eladunk, felújítunk és vásárolunk hangszereket, hanem örömmel foglalkozunk is velük.

Amennyiben az Ön zongorájának szüksége van megbízható szakemberre, keressen minket bizalommal! Mindent megteszünk azért, hogy megóvjuk a zongoráját a rendszeresen elvégzett karbantartással.