A zongora rövid története

aug 1, 2022 | Zongora restaurálás

A zongora története már sok száz esztendőre nyúlik vissza, és a zongorarestaurálás segítségével még bizonyára sok-sok évig nem is vonulnak vissza ezek a varázslatos eszközök a hangszerek színteréről. A zongora eredete már az ókori szerszámra, a monochordra is visszavezethető. Konkrét elődei a pengetésre megszólaló billentyűs hangszerek.

Aztán 1709-ben egy Bartolomeo Cristofori nevű hangszerkészítő alkotta meg az első olyan csembalót, amely hangerőkülönbségek megszólaltatására is képes, és ez már hasonló alkatrészeket tartalmazott, mint a későbbi zongorák. Magyarországon Beregszászy Lajos kiemelkedő szereplője a zongoratörténelemnek; ő többek között hajlított hangfenékkel javított Cristofori eredeti eszközén. Ami pedig a hangszeren való konkrét játékot illeti, Muzio Clementi volt az első, aki átfogó tanulmányt írt róla.

Az eddigiekből világosan látható, hogy sok zongora billentyűi alatt már évtizedek dallamainak súlya pihen, ami negatívan is kihathat a hangzásra. Éppen ezért fontos a zongorarestaurálás, ami az eltelt idő jótékony hatásait, például az antik eleganciát meghagyva vadonatúj, tiszta hangzást teremt a hangszernek.

Vállalkozásunk kimagasló tapasztalattal rendelkezik a zongorarestaurálás területén, így hozzánk bátran fordulhat elérhetőségeinken, amennyiben precíz végeredményre vágyik!