A zongora mérete

szept 19, 2022 | A zongorák világa

zongora mérete is fontos szempont, ha ilyen hangszert szeretne venni. Vásároljon igényeinek megfelelő, kiváló állapotú zongorát!

Sokak életében már gyermekkorban megjelenik a zongoratanulás, ami fontos szerepet játszik abban, hogy a zenei ismeretek elmélyüljenek és idővel készséggé fejlődjenek. A legtöbb esetben a szülők zeneszeretetéből adódik az igény és fogékonyság, ezzel együtt pedig maga a hangszer is a mindennapi élet része, az otthon központi eleme, egyben dísze. A szépen karbantartott zongora generációkon át öröklődhet és lehet a zenetanulás ihletője, illetve eszköze, de mi a helyzet akkor, ha valaki felnőttként kezd el érdeklődni a zongorázás iránt?

A hangszertanulást sosem késő elkezdeni, és aki igazán beleszeret a zongora magával ragadó hangjába és szépségébe, annak előbb vagy utóbb szüksége lesz egy saját hangszerre. A választásnál sokféle szempontot kell mérlegelni, és egy ilyen hangszer esetében a gyakorlati megközelítés sem maradhat el, nevezetesen a zongora mérete. Ez a hangszer ugyanis tekintélyes méretet követel magának, ezért érdemes egy kicsit körüljárni ezt a kérdést. Nézzük!

Amikor a zongora méretéről beszélünk, az alatt rendszerint a hosszát értjük, ami a billentyűzet eleje és a hangszer íves végének legtávolabbi pontja közötti szakaszt öleli fel. Innen nézve három nagy csoportot különíthetünk el:

  • A 140 cm és 170 cm közötti méret, vagyis a rövid zongora otthoni gyakorlásra ajánlott, kifejezetten erre a célra készül
  • A 170 cm és 250 cm közötti méret nagyobb otthonokba, komoly zenészeknek javasolt, illetve ezeket választják kisebb koncerttermekbe és zeneiskolákba
  • A 250 cm fölötti méret nagyobb koncerttermekben érvényesül igazán, nem csak helyigénye, hanem hangereje miatt is

Mérettől függetlenül fontos, hogy hosszú távra csak kiváló minőségű zongorát érdemes választani, elsősorban az angol mechanikás, páncél tőkés modellek között érdemes nézelődni. Ön ilyen hangszerrel szeretné gazdagítani otthonát? Nálunk megkímélt állapotú, illetve felújított, restaurált zongorák közül válogathat. Keressen minket bizalommal, és ismerje meg aktuális kínálatunkat!