A zongora hangja és a zongora hangolása

szept 26, 2023 | Zongorahangolás

A zongora különleges hangszer, aminek a hangját mindenki azonnal felismeri. Hogyan születik meg a zongora hangja?

A billentyűtől a hangig

A zongorista leüti a zongora billentyűket és különböző magasságú hangokat tud kicsalni a feketén csillogó hangszerből. A zongorabillentyűk kis kalapácsokban folytatódnak, amik leütéskor a húrokhoz érnek. A leütéssel a zongorista megszólaltja a húrokat, amiknek a rezgése kelti a zongora hanját.

Az egyes hangok színe és ereje is eltérő, amit a húrok tulajdonságai befolyásolnak. Egy húrnak az anyaga, minősége, anyageloszlása, hosszúsága vagy a méretpontossága is más hangot szólaltat meg. Nem a húrok az egyedüliek, amik a hang megszületésénél jelen vannak. A zongora egyik fontos alkatrésze a rezonátor, ami a hangot felerősíti. A húrokat érintő kalapácsfejeket filc anyaggal borítják be. Az anyag tulajdonságai, változásai és a borítás minősége is más jellegű hangot hoz létre.

A zongora egy csodálatos hangszer, hiszen a zongorista játéka is óriási hatással van arra, hogy milyen hangok szabadulnak fel a húrokból. A játék stílus, a technika,  a képzettség, a művészi érzék mind sajátos hangélményt tud létrehozni ugyanabból a hangszerből.

A zongorahangolás valódi művészet

A zongorahangoló az a szakember, aki a hangszer minden egyes porcikáját jól ismeri. A zongora hangolás egyedülálló mesterség, ami nem csupán képzettséget igényel, de például tiszta hallást is. A hangoló amellett, hogy beállítja a hangszer alkatrészeit, visszaállítja a tiszta hangokat és a hangok harmóniáját megteremti, a hangszer karbantartását is elvégzi.

A szakember zongora állapotát a helyszínen méri fel, majd speciális eszközökkel, illetve kézzel precíz beállításokat végez. Ha szükséges, tisztít, cserél, beállít bizonyos alkatrészeket, amik sérültek, elhasználódtak. A hangolást általában a zongorista igényeihez igazítja. Ebből következik, hogy egy sokoldalú zongorahangoló nem csupán a hangszert ismeri, de rendelkezik zenei képzettséggel is. Gyakori, hogy ugyanahhoz a hangszerhez ugyanazt a szakembert hívják.