A tiszta és csengő hangok feltétele a zongorahangolás

nov 21, 2023 | Zongorahangolás

Nem véletlen, hogy a zongorahangolás a legfontosabb karbantartási munkának számít.

Egy hangszer törődést igényel, csak akkor őrzi meg hangja szépségét, ha biztosítjuk a hangolását, szervizelését.

Tévedés azt hinni, hogy csak annak a hangszernek van szüksége rendszeres karbantartásara és így zongorahangolásra is, amit rendszeresen is használnak is. Természetesen a játék is hatással van a hangszer beállításaira, de ez csupán az egyik tényező.

A zongora hangjára több dolog is hatással van

A zongora természetes alapanyagokból áll, hiszen a nagy része valódi fa. A finom alkatrészek összességéből készített hangszer érzékenyen reagál számos környezeti hatásra. A levegő hőmérséklete és páratartalma azok az elsődleges hatások, amik képesek a zongora hangját megváltoztatni. Emiatt különösen fontos, hogy a fűtési szezon beköszöntével kikérjük egy tapasztalt szakember tanácsait.

A hangszer használatának gyakorisága szintén sokat számít. A profi zenészek, akik napi szinten gyakorolnak, fél évente is igénybe veszik a hangoló mesterek segítségét. A hangversenyek, hangfelvételek előtt is szokás tökéletesíteni a zongora hangján és hangzásán. A hobbi zenészek, tanulók ennél ritkábba, általában véve évente elég, ha zongorahangolót hívnak.

Az évekig érintetlenül álló hangszereknél több munkára van szükség, ezeknél többnyire bebizonyosodik, hogy több, egymást követő hangolással tudják csak visszanyerni a tiszta, csengő hangjukat.

Igazán profi és tehetséges hangoló mesterből sajnos egyre kevesebb van. Ők azok, akik hallás után képesek beállítani a hangszer hangját. Speciális kulcsokat használnak a húrok beállításához, hangolókulcsokkal feszítik, lazítják azokat.

Mit ér el azzal, ha nem törődik a zongora igényeivel és hamis hangszer elé ül le játszani? A hamis hangok eltorzítják a dallamot, ezzel együtt pedig élvezhetetlenné teszik a zongorajátékot. Egy igazi művész sem teheti ki magát annak a veszélyek, hogy a hallása hozzászokjon a hamis hangokhoz.

Milyen előnyökkel jár, ha rendszeresen szakembert hív a hangszeréhez? A zongora megőrzi kellemes hangzását és megfelelő műszaki állapotát.