A Rösler pianínók és zongorák története

nov 17, 2022 | A zongorák világa

A 19. század második felére nyúlik vissza a Rösler pianínók és zongorák gyártása; egész pontosan 1878-at tekintik a hivatalos dátumnak, amikor Gustav Rösler megalapította a céget, és Česká Lípában az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legjelentősebb, ilyen jellegű gyárát építette fel. 1891-ben bekövetkezett halála után felesége vezette a céget, majd 1899-ben testvére, Ludwig Gatter megvette azt, ezt követően pedig fokozatosan bővítette és modernizálta.

A cég a hazai piacon minden nagy kereskedőnél képviseltette magát, és külföldön is sikeres volt, értékesítési területe az Osztrák-Magyar Monarchia, Nagy-Britannia és Dél-Afrika területeire terjedt ki. A cég a Csehszlovák Köztársaság létrejötte után tovább fejlődött, amikor Ludwig Gatter fiai átvették az irányítást; a Rösler pianínókat és zongorákat ekkor már 18 országba exportálták.

A második világháború után a gyárat elfoglalták, annak vezetőjévé Antonín Dudát, a zákolanyi Dalibor Pianos szakemberét nevezték ki; ebben az időszakban a cég havonta mindössze 10 zongorát gyártott. A cég tovább virágzott egészen az 1948. februári, kommunista puccsig, amikor is államosították.

A Rösler története 1993-ban kapott új lendületet, amikor a PETROF, Európa vezető zongoragyártója megvásárolta azt, de a nevet fenntartotta: még ma is készülnek Rösler zongorák, ez pedig aktívan tartja a márkát. A Rösler zongorákat a PETROF Hradec Králové-i fejlesztőműhelyében tervezik, és Kínában licenc alapján gyártják a PETROF Technológiai Osztályának műszaki dokumentációjával összhangban, az alkalmazottak műszaki felügyelete mellett.

A Rösler zongorák ideális kompromisszumot képviselnek az ár és a minőség között, kezdőknek tökéletesek, de a tapasztaltabb zongoristák is értékelik a minőségüket.

Cégünk természetesen a Rösler pianínók és zongorák felújítását is vállalja, munkánk minőségére pedig több évtizedes tapasztalatunk a garancia. Amennyiben szeretne bennünket megbízni a feladattal, illetve, ha kérdése lenne, vegye fel velünk a kapcsolatot megadott elérhetőségeinken!