A gótikus stílus és az új bútorok

aug 1, 2022 | Bútorok világa

A gótikának nem csupán a Nagyboldogasszony templomot, a Notre-Dame-ot vagy a Westminster-apátságot köszönhetjük, hiszen a bútorkészítésben is jelentős újításokat hozott.

A gótikus stílus a 12-15. század között hódított. Ebben a korszakban számos új bútor látott napvilágot, melyek jobban szolgálták a kényelmet. Megjelentek a könnyűszerkezetű bútorok, amik leginkább edénytárolóként vagy írószekrényként funkcionáltak.

Stílusjegyeket illetően a csúcsíves formák voltak dominánsak, de természetesen ez területenként eltért.  A gótikus bútorok nagy része tömör fából készültek, melyek párkányai díszítést is kaptak. Díszítő kiegészítőként a szekrényeken ládafogantyút alkalmaztak, ezzel is erősítve a ládaeredetet.

Számos szék már faragással vagy baldachinnal készült, azonban esztergált elemekkel is készítették őket.  A gótikus asztaloknál a legnagyobb újdonság az volt, hogy funkció szerint kezdtek elválni egymástól a darabok. Megmaradtak az étkezőasztalok, azonban megjelentek az íróasztalok is, amelyek gazdagon díszítettek voltak, itt-ott titkos rekeszekkel ellátva.

Ha gótikus bútor büszke tulajdonosa, de ráférne a felújítás, vegye fel velünk a kapcsolatot!